El volum, la clau de tot

En descobrir el poder del volum gracies a la gent de “Trading para Todos”, per fi vaig arribar a comprendre de què anava aquest món.
Abans però… parlem un moment d’indicadors.

Tothom quan arriba aquí arriba sense saber res, o havent escoltat qualsevol cosa sobre trading. El més normal és que amb el que t’han venut et diguessin que amb un parell d’indicadors i dibuixant quatre figures això ja funciona, i no et dic que no… però això no és així.
Hi ha gent que es guanya la vida operant amb indicadors, dibuixant figures, etc… però ells han adquirit una forma d’operar, que tu no tens i que tardaràs mol a tenir. No dic que treballar amb volum sigui més fàcil que amb indicadors… però per a mi sí que és més fàcil entendre que està passant al mercat i actuant.
Analitzem un gràfic amb indicadors, i comparem, ok?

indicadors

Aquest és un gràfic tipus d’indicadors molt semblant al que jo utilitzava quan els usava. La veritat és que una mica més net, però m’he volgut centrar només en els indicadors.
El normal és que en aquests casos per exemple esperesis una sobrecompra en l’indicador RSI, que el MACD apuntes a llarg es creues la ema ràpida i pum a dins… si no ho has entès, no passa res. Això és un exemple de què podria ser un sistema d’entrada. Com veus amb diverses variables quan totes et donen el senyal entraries a mercat.
Un dels problemes que tenen els indicadors és que et donen una entrada basant-se en el passat, si el passat; o sigui, jo estic entrant en el present sobre uns càlculs determinats en el passat i… clar, com pots pensar poden donar entrades errònies. D’altra banda quan l’entrada és errònia pots sentir-te incapaç de saber perquè ha fallat. Si aquest senyal sempre funciona, perquè ara no?

Hi ha maneres de cobrir aquestes mancances, n’estic segur… però jo no les vaig trobar, i com ja he comentat moltes vegades jo necessito saber perquè ha sortit bé una cosa i perquè no.

I… en aquest punt, és quan apareix el volum, et presento el mateix gràfic però ara amb volum.

volum

El primer que pots pensar és que és tendenciós, en aquest hi ha pintats suports i resistències, doncs no… en aquest cas et marco zones on el volum sempre apareix i que les respecta, que després es transformin en suports o resistències ja serà una altra cosa.
El volum és el present, en el moment que es crea una vela saps que esta passant, per tant et permet treballar amb dades reals al moment. Amb un indicador no saps si estàs comprant o venent més o igual en un mateix punt, o per si el contrari hi ha una força que desplaça el preu amb o sense volum… et queda a la teva interpretació.
Amb aquesta informació, en temps real i podent-la comparar en el passat, et permet obtenir l’estat del mercat, que fan les persones que l’estan movent i aconseguir posicionar-te en el costat bo.

Està clar que no tot és fàcil, dominar-lo requereix certes aptituds i habilitats que hauràs de processar en temps real, de tu dependrà el resultat final, no podràs donar-li la culpa a ningú més… però per a mi és la millor forma de llegir un mercat i tenir-ne la millor informació. Aquestes aptituds i habilitats les tocaré més endavant.

En definitiva un indicador et treu de molt pensar, esperes que et doni un senyal entres i que doni el resultat fins que toqui tancar. Quan tot va bé és perfecte… però quan no el desespero és assegurat. Prefereixo assumir el meu error però, em quedo amb el volum i poder dominar jo quan entrar i quan no, i ser jo qui llegeixi el mercat… no un altre.

Tu al final faràs el que vulguis… però per mi, treballar amb volum és la millor manera de llegir, entendre i treballar amb el trading.
Si hi estàs d’acord… continuarem treballant amb ell. Seguim?

Deixa un comentari

Translate »