Entrevista a Ferran Gallofré (@FerranGallofre)

Molt bones Ferran, i moltes gràcies per deixar-me entrevistar-te, després del temps que fa que ens seguim… ja tocava que et fes una visita.

Bé, la primera pregunta és quasi sempre clau… però toca fer-la, tots som diferents, tots tenim un passat… així que, com va arribar el trading a la teva vida? I com vas decidir que això era el que et volies dedicar?

Doncs ho tenia clar des de la primera feina que vaig tenir. Vaig acabar la universitat i la primera feina que vaig trobar va ser en una petita agència de valors de Barcelona, vaig entrar sense saber pràcticament que era la borsa, allà tenia un rol purament comercial i vaig veure uns “tios” que cridaven davant de l’ordinador, s’enfadaven i estaven contents amb canvis d’humor variable, a les dues setmanes tenia clar que volia fer allò. En aquella època no ho vaig aconseguir i va quedar en ment.

Després vaig fer un màster i altres post graus i vaig fer el salt a banca privada, aquí el meu rol ja era molt més seriós, ja que feia d’analista i gestionàvem sicavs, anaven tant de “sobrats” que o tenies una sicav o no et volien com a client, vaig veure que el món està ple de bojos.

Amb 27 anys necessitava un canvi d’aires i els vaig canviar radicalment, vaig anar a viure a Dublín on vaig viure 5 anys, el millor que he fet a la meva vida, vaig conèixer gent de tota Europa i professionalment va ser espectacular, la meva primera feina va ser al departament de tresoreria de Citigroup i la segona a Fidelity com a trader de renta variable. Allà vaig veure el trading a nivell institucional i ja tenia clar que acabaria fent allò, no en tenia cap dubte.

I així arriba un dia en el qual fas un salt, i dius… ara vull dedicar-me a això i viure plenament. Com va ser aquest procés?

Doncs després de 6 anys vivint a fora era hora de tornar a casa, ja havia fet tot el que volia… Vaig tornar a casa, en una primera instància vaig buscar feina i en vaig trobar dues, els sous eren tant ridículs que vaig decidir fer el salt i fer trading per conte propi. Tenia estalvis i era el moment de provar-ho, si no ho feia en aquell moment ja seria molt difícil.
I, a partir d’aquí com van ser els teus inicis en el trading i en solitari? Tots hem tingut moments difícils… suposo que tu no seràs una excepció.

Va ser horrorós, el primer any va ser un calvari absolut, vaig polir dues contes en un any, prop de 18.000€… una bestiesa! Tot i tenir experiència des del costat institucional no em va servir de res, vaig cometre tots els errors possibles, absolutament tots, no em vaig deixar ni un. Després vaig estar un any que no vaig perdre però tampoc vaig guanyar, el conte estava a 0, el que guanyava un dia ho perdia al següent i el que perdia ho recuperava, moltes hores però benefici zero. A partir del tercer any la cosa va anar força millor, poc a poc els beneficis eren més constants, vaig reduir el numero d’operacions, una gestió monetària molt més professional, tot va millorar. De fet tot ha anat molt millor des d’aleshores.

Actualment quins són els teus mercats preferits i quin sistema uses per operar?

Doncs bàsicament opero Dax i SP500 en 5 i 1 minut, alguna cosa de EUR/USD amb gràfics a temporalitat més gran i poca cosa més. El que si que faig es operar accions a llarg termini, gestiono una cartera pròpia molt petita, res ambiciós.

En el gràfic tinc una sola mitja i faig servir Fibonacci i el volum. El volum és força nou en la meva operativa, fa aproximadament un any que el vaig introduir gràcies a una amiga comuna, Silvia Armengol, ella em va introduir i em va semblar molt interessant, com que el desconeixia em vaig formar amb la gent de Precio y Volumen i Trading Para Todos. Actualment faig servir algun aspecte d’aquestes formacions, però bàsicament extensions i retrocessos de Fibonacci, res més, un gràfic molt net.

En la teva web a part d’informació teva podem trobar una sèrie de formació que ofereixes, si ens pots explicar una mica a la gent que et dirigeixes?

Em dirigeixo a tot tipus de gent, ara ja fa 6 anys, en un principi no tenia ni web ni res, a poc a poc ho he anat professionalitzant, bàsicament a tot tipus de gent interessada en trading i en inversions a mig/llarg termini. Darrerament em trobo a força gent interessada en formació en inversions a mitg i llarg termini que tenen com a objectiu aconseguir un % més alt del que els hi dona el banc en un dipòsit. També força gent interessada en trading intradia, els hi explico el que faig (20%) de la formació i la resta operem en temps i diners reals, crec que d’aquesta manera es dóna un valor afegit al qual volen aconseguir.

He vist que també treballes molt el trading a llarg termini, ens pots explicar una mica les diferències que veus en aquest tipus de trading i l’intradia? Que t’aporta un que l’altre no? Els combines…?

La diferencia és monumental, hi dedico unes dues hores a la setmana sense cap tipus de pressió, és cert que hi dedico molt pocs diners, però els resultats són molt bons. Tinc com a objectiu fer entre un 2% i 3% al mes i de moment va molt bé. Opero amb gràfic diari amb una gestió monetària molt estricta, estic molt content. Diguem que m’aporta més satisfaccions amb el fet de fer les coses bé que beneficis econòmics, per guanyar realment diners amb accions necessites molts diners que en aquests moments no tinc, però estic content de veure que puc rendibilitzar els meus diners de manera autònoma i no amb la gran estafa dels bancs amb els dipòsits ridículs i els fons d’inversió que tenen, que l’única paraula que em bé al cap és miserables.

Si ara t’apareix alguna persona nova que es vol dedicar en aquest món, quins consells li donaries?

Primer de tot li comentaria si realment te passió pel trading (sense passió no arribaràs lluny) i quan temps et pots passar sense tenir ingressos. El trading costa molt (no en calers) costa molt assumir un nivell òptim i fins a aconseguir-ho faran falta diners per poder-te mantenir sense treballar durant tot el procés d’aprenentatge.

Creus que és possible compatibilitzar el trading amb un altre treball, o només es pot ser trader si es dedica al 100% el trading?

Trading intradia no, no es pot compatibilitzar. Si es fa trading intradia no es pot fer cap altre cosa, com a mínim jo, el cap no em dóna per més coses, penso que si fas una feina i a sobre trading no fas ni una ni l’altra en condicions. Trading a llarg termini amb gràfic diari si, sense cap mena de dubte, de fet penso que és l’única manera de rendibilitzar els estalvis sempre tenint en ment els principis de prudència correctes, no estic dient de posar tots els diners en borsa, això dependrà de les circumstàncies personals, fills, hipoteca, deutes, etc…

Anem a parlar del BCNTradingPoint, com sorgeix el projecte i com passes a formar-hi part?

En la primera edició hi vaig participar com a ponent i com a espònsor. Allà mateix vaig conèixer a els organitzadors i va haver-hi molt bona sintonia, en la següent edició es va donar de baixa una persona i em van dir si volia substituir-la. La meva feina ha estat la gestió de tota la relació amb ponents i espònsors internacionals així com la col·laboració en l’organització de l’esdeveniment. Una experiència esgotadora però molt interessant, vaig poder tractar en profunditat a la majoria de ponents i conèixer d’aprop el món dels brokers. Molt interessant tot plegat, a veure si es fan més edicions.

Abans d’acabar l’entrevista i passar a un test final, m’agradaria que si tens alguna cosa a dir que no t’haguí preguntat, algun consell que vulguis donar… ara és el moment.

Penso que em parlat de tot, potser la cosa més important és que tothom pot dedicar-se al trading, no has de ser d’una manera especial, simplement amb treball i dedicació pots aconseguir el teu objectiu amb el temps, és dur, molt dur, però no impossible.

Anem a un test final per a definir-te, preguntes curtes i concises:

Un color? Blau.

Una cançó? Pictures of you, The Cure.

Una pel·lícula? Un dels nostres. Martin Scorsese.

Un plat de menjar? Rissotto funghi pocini.

Una ciutat o poble? Barcelona.

Un hobby? Pitch and Putt, les sèries de TV i tot el que envolta el món Tintin.

Mar o muntanya? Els dos, depèn del temps i època de l’any.

I per últim… si et donessin l’oportunitat de ser una altra persona… qui series?

Jugar i entrenar al Barça i fer-ho bé, sense cap dubte, Pep Guardiola.

Merci per a dedicar-me el teu temps. Ha estat un plaer poder fer-te aparèixer en aquesta web.

Et desitjo el millor en el trading i en la vida.

Deixa un comentari

Translate »