Oferta i demanda

Avui parlarem d’una cosa que em va canviar la vida com a trader, entendre la pressió de l’oferta i la demanda. Va ser quan vaig descobrir els de “Trading para todos” que el meu cervell va girar 360º.

Aquest post és molt difícil d’escriure, perquè és molt difícil explicar i entendre bé de què es tracta, i encara molt més a través de text; però tenia ganes de què entenguéssiu el mètode (que no sistema, perquè no es pot sistematitzar) amb el que treballo.

Vull deixar molt clar que aquest post és una demostració i una iniciació perquè ho descobriu, en cap cas us intento formar en preu i volum, aquesta tasca és una tasca llarga i que s’ha de fer acompanyat d’algú que el domina, que té un temps d’inici i no de fi perquè es tracta d’anar assimilant conceptes integrant-los en la teva operativa; no, no és gents fàcil… que no vol dir que sigui complex, entendreu és molt fàcil aplicar-ho quan toca no. Si voleu coses fàcils, senzilles i sistematitza-les, aquest no és ni el vostre post, ni bloc; gràcies per haver-me llegit i que tingueu sort… si ets dels que vols descobrir com es mou el mercat… seguim.

Crec que no ho podré tocar tot, ni explicar-te tota la filosofia… però utilitzaré dues metàfores per explicar el que comporta treballar amb el preu i el volum. Treballar amb preu i volum significa mirar com s’està movent el preu (desplaçament en el gràfic) i que l’està desplaçant (volum en contractes) i amb quina força.

Tom Williams en el seu llibre “Master the Markets” (no apte per a novells en preu i volum) explica que un cotxe no pujarà una pujada si quan premem l’accelerador aquest no revoluciona el cotxe, per tant sense força no hi haurà moviment.

Víctor un dels meus formadors comenta que el mercat és com un baralla entre dos, i nosaltres sempre esperem que un dels dos caigui a terra apallissat i llavors és quan entrarem nosaltres i el rematarem.

Fetes aquestes dues metàfores faré una breu explicació de lectura de preu i volum des d’un gràfic, explicant com s’interpreta l’oferta (el que normalment en dieu curts) i la demanda (el que en dieu llargs).
OfertaDemanda

En aquest gràfic veiem l’obertura de sessió completament plana sense volum i un preu que no desplaça, en aquest cas que volem fer aquí? Doncs res tenim una alta probabilitat de sortir malparats perquè no tenim cap indici de quin costat pressiona més, directament cap pressiona… per tant esperem que arribi l’obertura que ens donarà un primer indici sempre.

Comença l’obertura i augmenta el volum el preu no desplaça i ja per fi si, i podem observar com pressiona l’oferta, el preu cau acompanyat de la força del volum. Un cop aquí ja estem situats, de moment en el mercat està manant l’oferta. Però per assegurar que només pressiona l’oferta i la demanda no ens farà cap mala jugada hem d’assegurar que aquesta ja no existeix, com? Buscant una divergència en aquest volum.

En la primera fletxa vermella podem observar com quan el preu puja la demanda és inexistent, a baix a la zona del volum es pot observar i comparar que el volum cau brutalment i pràcticament és seca. En aquest punt sabem que no hi ha demanda.

I quan no hi ha demanda que fa el preu? Caure… cau bruscament, i ha de ser frenat amb compres. Aquestes paren el preu i el fan pujar però com podem observar novament puja fins a la zona anterior i ni en aquella zona ni en la que ha recorregut no hi ha demanda, no puja amb força, tornem a observar aquesta divergència… doncs que farà el preu? Caure… Això és el que podem observar en la segona fletxa vermella.

Ara el que podem veure però és que entre l’impuls anterior i aquest ja no hi ha tanta pressió, el preu s’ha cansat i tot i que ha caigut no ha igualat ni l’anterior impuls ni la mateixa força; primer indici de debilitat de l’oferta.

Posteriorment en la línia horitzontal el preu queda mort sense pressió de cap força, podem observar com el volum cau.

De cop intenten tornar a fer caure el preu, però no troben acompanyament en fer pressionar l’oferta, i a poc a poc el preu torna cap a la zona a veure si torba un acompanyament una força que pressioni el mercat. Durant aquest temps marcat amb un rectangle de color no s’ha de fer res, ja que observem el mateix que en l’inici de sessió, no hi ha cap força que mani en el mercat i el preu no es mou en cap sentit. Doncs aquí el millor és no fer res.

De cop podem veure com torna a pressionar l’oferta, el perquè és igual, podria haver fet el mateix amunt i pressionar la demanda, però en aquest cas l’oferta torna agafar força trenca els anteriors mínims i desplaça el preu cap avall, ja tenim un nou indici de qui mana al mercat.

I ara novament s’ha d’esperar a què la demanda no pressioni o no ofereixi resistència per tornar a buscar la direcció del mercat, i com s’observa en la tercera fletxa de color vermell el volum ha baixat, no hi ha demanda, aquesta no acompanya el preu i és un bon moment per a tenir altes probabilitats d’encertar el costat bo del mercat.

Posterior a l’impuls de caiguda veiem que el preu es trepitja, els volums tornen a ser més iguals, el preu ja no desplaça amb tanta claredat… per tant un altre cop ens quedem fora del mercat.

Un cop feta aquesta visió de mercat podem trobar un mercat que faci el mateix en la direcció contraria, amb pressió de la demanda i no pressió de l’oferta.

Dir també que això potser és més fàcil observar-ho en un gràfic parat i més difícil en un gràfic que s’està realitzant, per això és necessari adquirir aquest coneixement acompanyat d’una persona que et vagi desxifrant el mercat, a temps real per anar adquirint a poc a poc aquesta visió del mercat.

Entendre el preu i el volum, com actua amb l’oferta i la demanda i com són els processos de reacomulació i distribució, i el que generen les compres i les vendes és molt fàcil un cop es domina però molt complex de primer cop, es necessita temps i molta paciència.

Si ets una persona que vols saber i entendre perquè et salta un stop, que està passant en el mercat, perquè està pressionant una força? Aquest és el teu mètode.

Com l’ operes, en quin time frame, si fent swing o scalping, és igual serveix per qualsevol trader i qualsevol mercat; sí que diré que n’hi ha que per volum mogut ho mostren més clar, com per exemple el DAX.

Com podeu observar en el gràfic no hi ha ni l’indicador del nivell del preu, ni l’indicador del nivell de volum, ni l’indicador horari; això està fet expressament perquè podeu imaginar aquest mateix gràfic en horari, setmanal, diari, en 1 minut… i que el volum sempre és relatiu, per tant no hem de caure en estigmatitzar-nos si 100 és que no pressiona i 1000 que no, si no en la diferència que hi ha entre les 2.

Espero que aquesta visió et resulti interessant i que et desperti el cuc de saber que és això del preu i el volum i les pressions de l’oferta i la demanda.

Deixa un comentari

Translate »