Les quatre M és una de les coses més potents que he pogut aprendre a l’aula de Trading para todos. Tots arribem aquí en aquest món i les quatre M és en l’últim que pensem, de fet si no ens ho diuen, no hi parem compte mai.

Són uns conceptes clars i contundents que en Víctor i en Raúl no paren de referir-se i de veritat aconsegueixen canviar el destí d’un trader, i que jo utilitzo amb aquest nom.

La M és refereix a Màxims, així que com podràs comprendre es tracta de quatre màxims. Tels explico a continuació:
Màxim de guanys: Quan aconsegueixes el que creus és el teu objectiu en punts positius.
Màxim de pèrdues: Quan aconsegueixes el que creus és el màxim et permets perdre.
Màxim d’entrades: Quan aconsegueixes el màxim de vegades que entraràs al mercat.
Màxim de temps: Quan ha passat un temps determinat d’exposició al mercat.

Com veus semblen simples, però són molt potents. Tractem-los una mica:

Has de saber perfectament quan plantar-te amb uns guanys, l’ego et pot portar sempre a voler-ne més i més… i pot ser que un bon dia en positiu acabi amb negatiu. A mi m’ha passat moltes vegades estar amb un +30 i acabar amb un -40… la sensació en aquell moment és d’obrir la finestra i tirar-te de dalt a baix… com essent un dia excel·lent t’has permès perdreu tot? I a sobre acabar molt més en negatiu! No ens ho podem permetre. Si vols et pots saltar aquest punt… tu mateix.

Perquè parar quan ja tens certes pèrdues? Si ho pots recuperar no? … Recuperar… buf… aquesta paraula dita amb l’entonació d’en Raúl pren un altre to… Sincerament, entre tu i jo… quants cops hem recuperat el perdut? Un cop de cent vegades? El més normal és que tinguessis un -10, després un -8 i un -12 i anar sumant… l’únic que recupera és el teu broker, tu no… Va, no siguis panolis, posa’t un fre a les teves pèrdues i marxa.

I quin sentit té que em marqui un nombre d’entrades? Molt senzill… resulta que tens un màxim de guanys a 15 punts i de pèrdues a 10… Val imaginat que vas fent trades de +5 i -5… Vinga, ja et pots tirar tot el dia així… el teu broker ric a comissions i tu amb 200 trades, clar com no has arribat al teu topall ni per amunt ni per avall… com al casino, anem tirant la moneda no? No anem bé… Va, va… això no és la ruleta. Siguem seriosos que estem parlant dels nostres calers!

I… el temps? Que hi pinta aquí? Quants dies t’has posat davant el mercat a les 8 del matí, t’has menjat un mercat insofrible… i has acabat entrant per… avorriment? Perquè veies unicorns? Au va… no et pots permetre entrar perquè si, la ment ha d’estar clara i serena… Així que ja ho saps marquet el temps que estaràs davant les pantalles.

El tema és que quan una d’aquestes quatre M es compleixi, quedis fora de mercat. Sembla senzill no…? A veure si ets capaç… et dic per experiència que costa, i molt. Et perdràs molts trades, molts que altres si faran, molts punts… i t’arrencaràs la pell per tot el perdut…

Que quin màxim poses de punts, o mínim, o temps…? Això ja ets tu mateix, pots posar-ho diari, setmanal, mensual… dependrà del teu capital, dels teus objectius…
Cadascú és un món, jo no et puc dir que t’anirà bé, ho has de descobrir tu. El que sí que et recomano és que enregistris els resultats i a partir d’aquí pots jugar a veure com t’aniria millor, a més o menys objectius, hores, etc… La resta és molta lluita amb el teu ego i les emocions que tindràs dia a dia.

Tal i com m’indica en Víctor, aquestes normes es perquè en el moment que estas en el mercat siguis tu el que domini la situació, el que posa les normes i no el mercat el que decideix per tu. Sempre comenta que és molt important dominar la situació.

No et puc recomanar res més, a mi m’ha anat perfecte i estic molt però molt agraït als dos cracks d’en Víctor i en Raúl per haver-me marcat aquestes normes que tan bé funcionen.